24 идеи за рециклиране на пластмасовите бутилки вкъщи!

Пластмасовите бутилки са навсякъде около нас.  Когато изтървем бутилката с кетчуп се радваме, че тя е направена от пластмаса. На същата тази бутилка обаче ще са нужни около 450 години, за да се разгради и отново стане част от природата. Вместо да изхвърляме бутилките, можем да намерим нови приложения за тях, с които да избегнем купуването на нови и нови, не по-малко пластмасови вещи.  Разгледайте нашите предложения и направете своя избор!

 

Идея 1: Направете си красиви и функционални вази от старите пластмасови бутилки. Разрежете бутилки от напитки и пробийте дупки, за да ги окачите на стената. Или пък просто боядисайте празните бутилки от домакински препарати.

вази-от-бутилки

вази-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 2:  Направете си цветни и оригинални бижута от пластмаса. За целта може да използвате стари бутилки или пластмасови чаши за еднократна употреба. Нарежете ги на малки късове, пробийте дупчици и ги сложете в слабо загрята фурна, след което ги оставете да изстинат. Нанижете ги на някаква нишка, верижка, синджир или каквото друго сметнете за добре. 

бижута-от-пластмасови-бутилки

Или пък опитайте да си сглобите гривна като тази. Внимавайте с ръбовете на пластмасовите елементи, тъй като може да са много остри и назъбени. Можете да ги загладите с пила за нокти или прозрачен лак за нокти.

гривна-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 3:  Разрежете бутилката през средата и си направете чудесна саксия за стайни растения, цветя или разсад. Предлагаме няколко варианта за изпълнение: 

 как-да-направим-саксия-от-бутилка

саксии-от-рециклирани-бутилки (2)

 

саксии-от-пластмасови-бутилки

 

саксии-от-пластмасови-бутилки (2)

 

саксии-от-пластмасови-бутилки-и-дискове

 

саксия-от-пластмасова-бутилка

 

саксии-от-рециклирани-бутилки

 

 

Идея 4: Касичка от пластмасова бутилка. Може да осъществите проекта само с наличието на бутилка, макетен нож, боя и малко въображение.

касичка-от-пластмасова-бутилка

 

 

Идея 5: Направете си контейнери и кутии за съхранение на най-различни неща в домакинството – панделки, моливи, насипни храни и каквото ви дойде на ум. Ето няколко примера. За повечето от тях се нуждаете единствено от пластмасова бутилка, макетен нож и тиксо за обезопасяване на острите ръбове.

рециклиране-на-пластмасови-бутилки

 

кутия-за-прежда-от-пластмасова-бутилка

 

контейнери-от-бутилки

 

моливник-от-пластмасова-бутилка

 

моливници-от-рециклирани-бутилки

 

портмоне-от-пластмасови-бутилки

 

кутийки-от-рециклирани-бутилки

 

рециклиране-на-пластмасови-бутилки-в-кухнята

 

рециклирани-пластмасови-бутилки-в-кухнята

 

контейнер-за-панделки-от-пластмасови-бутилки

 

кутии-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 6: Оплетете си кош или кошница. Отрежете дъното и гърлото на бутилката и нарежете така получения цилиндър на една дълга лента (трябва да режете спираловидно, както е показано на снимката по-долу.)

кошница-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 7: Използвайте пластмасова бутилка пълна с вода като крушка за осветление. Недостатък на това приложение е, че трябва да пробиете дупка в покрива :).

крушка-от-пластмасова-бутилка

 

 

Идея 8: Отново за осветление, но този път под формата на пендел! Изрежете гърлото на бутилката и облепете ръба с изолирбанд или тиксо. След това пробийте капачката. Боядисайте в желаните цветове. За да получите бяла светлина, боядисайте вътрешната страна в бяло.

лампи-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 9: Лейка, навярно по-забавна за ползване от децата. Както е видно, достатъчно е с шило да пробиете дупки в капачката на бутилката.

 

лейка-от-пластмасова-бутилка

 

 

Идея 10: Направете си лопатка за смет или градинарство като я изрежете от пластмасова бутилка с дръжка, както е демонстрирано на снимката.

лопатка-от-пластмасова-бутилка

 

 

Идея 11: Направете си мини-парник от дъното или гърлото на пластмасовата бутилка, за да предпазите най-крехките си посеви.

малък-парник-от-бутилка

 

малък-парник-от-рециклирани-бутилки

 

 

Идея 12: Метла от бутилка? Ще ви трябват 5-6 пластмасови бутилки, дръжка за метлата, ножица, чук и гвоздей. Ето как да си я направите:

метла-от-рециклирана-бутилка

 

 

Идея 13: Палитра.

мини-палитра-от-пластмасова-бутилка

 

 

 Идея 14: Диспенсър за по-равномерно поливане.

  рециклирани-бутилки-в-градината

 

 

Идея 15: Запечатване на опаковки. Изрежете гърлата на бутилките и промушете отворения край на опаковката през гърлото. Затворете капачката и забравете за досадните възли по торбичките и овлажнелите фъстъци.

рециклирани-бутилки-в-кухнята

 

 

Идея 16: Отдайте се на артистичните си пориви и използвайте дъното на бутилката, за да отпечатате красиви цветя с боя.

рисуване-с-пластмасова-бутилка

 

 

Идея 17: Направете си бърз и оригинален свещник. Изрежете гърлата на две бутилки и ги залепете. 

свещник-от-рециклирани-бутилки

 

 

Идея 18: Направете си стойка за бижута от дъната на няколко бутилки. Пробийте дупка в средата и ги съединете с подръчна опора – може да е дървено шишче, четка за рисуване, химикал, дървена клонка или каквото друго се сетите.

стойка-за-бижута-от-бутилки

 

 

Идея 19: Събирайте чиста дъждовна вода и …. забавлявайте децата. 

събиране-на-дъждовна-вода

 

 

Идея 20: Направете си табуретка! Ще са ви нужни 36 бутилки с еднакъв размер, мукава или велпапе, вата и плат за тапициране.

табуретка-от-пластмасови-бутилки

 

 

Идея 21: Фуния.

фуния-от-бутилка

 

 

Идея 22: Хранилка за птици. Както е видно, просто трябва да пробиете бутилката в долната й част и да промушите дървена лъжица (или нещо друго), за да има къде да стъпят птичките и за да не се изсипе храната.

хранилка-за-птици-от-бутилка (2)

 

хранилка-за-птици-от-бутилка

 

 

Идея 23: Дъмбели. Напълнете бутилките с пясък и долейте с вода за по-голяма тежест.

гири-от-бутилки

 

 

 Идея 24: Закачалка от бутилки. 

 

закачалка-от-бутилки