Цветя от крепирана хартия 3 | Направи си сам!

 

До сега публикувахме само уроци за изработване на цветя от крепирана хартия без допълнително оцветяване на хартията. Днес предлагаме една малко по-сложна техника, за да постигнете по-реалистичен цвят на листчетата.

Как да направим цветя от крепирана хартия - Направи си сам!

 

За някои от вас това може би няма да е изненада, но тайната на този ефект е МИКРОВЪЛНОВАТА! Да, микровълновата, в комбинация с пулверизатор. Резултатът е супер забавен и евтин начин за декориране на дома с вечно-свежи, неувяхващи рози :).

 

Необходими материали и инструменти

 

Ето какво ще ви е необходимо:

  1. Бяла крепирана хартия – количество, адекватно на мащабите на проекта;
  2. Купичка или дълбока чиния, подходяща за микровълнова фурна. Върху нея ще боядисате венчелистчетата (имайте предвид, че в зависимост от вида боя е възможно да не успеете да я измиете изцяло);
  3. Ножица;
  4. Четка/и за рисуване;
  5. Акрилни бои в поне два цвята – за розите на снимките са използвани розово и жълто;
  6. Шише с пулверизатор, пълно с вода. Можете да използвате и добре измито шише от препарат за миене на стъкла;
  7. Микровълнова фурна;

 

 

Стъпка 1. 

Изрежете листчетата според цветето, което ще изработвате, в случая – рози.  За максимален реализъм, стремете се гънките на крепираната хартия да по дължината на листчетата, както е показано на снимката. Изрежете листчета с разнообразни размери – и много малки, и много големи. 

Изрежете венчелистчета с разнообразни размери.

 

 

Стъпка 2.

Обърнете дълбоката чиния с дъното нагоре. Използвайте пулверизатора, за да напръскате повърхността с малко вода и поставете листчетата отгоре. Вече можете да започнете с оцветяването. Ако цветовете ви са много наситени, вероятно ще се наложи да ги разредите. За тези рози използваме само два цвята – розово и жълто.

 

Боядисайте венчелистчетата.

 

 

Стъпка 3.

След като боядисате венчелистчетата, напръскайте ги с пулверизатора, за да позволите на цветовете да се прелеят по-плавно. Логично, колкото повече ги намокрите, толкова по-бледи ще станат цветовете след като изсъхнат. За да стигне боята до неоцветената страна на венчелистчето, задължително го напръскайте обилно.

 

Напръскайте с вода листчетата, за да прелеете цветовете.

 

 

Стъпка 4.

За да изсъхнат добре листчетата, както са подредени върху чинията, сложете ги в микровълновата на най-голяма мощност за 3 минути. В зависимост от това колко вода са поели, е възможно съхненето да отнеме и по-малко време. Проверявайте ги на всеки 30 секунди. След като изсъхнат, венчелистчетата ще се обелят от чинията леко вдлъбнати, досущ като истински.

 

Изсушете листчетата в микровълнова за няколко минути.

 

 

Стъпка 5.

За да добавите още една доза реализъм, притиснете листчетата в дланта си  – така ще постигнете допълнителни леки гънки и неравности по повърхността им.

 

Притиснете ги с пръсти, за да получите допълнителни гънки.

 

 

Стъпка 6.

В началото направете кръг от най-големите листчета, който ще е най-външния слой на розата. Започнете да добавяте застъпващи се листчета от вътрешната страна, като постепенно намалявате размера им. Колкото по-малки са листчетата, толкова повече ще се застъпват. Количеството кръгове зависи от желания обем, който искате да постигнете, но ще са нужни поне 5 или 6. В центъра подпъхнете няколко от малките листчета, навити на руло или фунийка.

 

Сглобете венчелистчетата.

 

Стъпка 7.

Продължете да добавяте венчелистчета, докато постигнете желания ефект. Можете да поставите розата върху клонка по избор или да я закрепите към безопасна игла и да я ползвате като брошка, но се пазете от дъжд :)! 

 

Готова роза от крепирана хартия.

 

 

Може да не е най-лесният или бърз начин за майсторене на хартиени цветя, но пък резултатът е наистина впечатляващ!

 

Клонка с рози от крепирана хартия.

 Източник: WeLivedHappilyEverAfter.com

Превод и адаптация: StickArt.eu