Цветя от крепирана хартия | Направи си сам!

 

 

 

Изключително лесни за направа, тези весели и енергични цветя ще освежат всеки дом, двор, празненство или дори дреха! Благодарение на honestlywtf.com ви предоставяме подробни инструкции за изработката им.

 

 

Щe са ви нужни:

  – 6–7 листа крепирана хартия с размер 50 х 70 см. Препоръчително е да ползвате по-плътна (180 гр) хартия, тъй като тя е по-разтегаема и по-податлива на манипулации.

  – 6–7 кламера или щипки;

  – тел;

  – ножица.

 

 

 

Нагънете всеки лист като ветрило (или акордеон). Сгъвките трябва да са през 5-7 см и да са по продължение на естествените хоризонтални линии на крепа. Не се притеснявайте, ако не стане перфектно – впоследствие няма да личи.

 

 

 

Закрепете нагънатите снопчета с кламер, фиба, щипка или каквото имате под ръка.

 

 

 

Като започнете от най-външния цвят на цветето, последователно скъсете всяко следващо снопче с 3-5 см, така че снопчето на най-вътрешния цвят (центъра на цветето) да е най-късо.

 

 

 

С ножица оформете крайчетата на снопчетата, някои могат да са по-заострени, други по-заоблени. Отново не се изисква особена прецизност. Несъвършенствата ще направят цветето да изглежда още по-истинско.  Уверете се, че кламерите са в средата на снопчетата.

 

 

 

След това разрежете по дължината на сгъвките …

 

 

 

… докато ножиците допрат кламера, оставяйки около 1 см в центъра неразрязан. Повторете същото от двете страни на кламера и след това отдолу.

 

 

 

Отстранете кламерите и подредете листите по дължина един върху друг, като най-отдолу е най-външния цвят на цветето, а най-отгоре е най-вътрешният.  Отново се уверете, че листите са добре центрирани. След това сгънете всички листи заедно като ветрило.

 

 

 

След това съберете двата края на ветрилото, така че най-вътрешният цвят да остане отвътре на снопчето и с помощта на телта го стегнете в средата.

 

 

 

Усучете няколко пъти телта, за да сте сигурни, че снопчето е добре стегнато. Разгърнете леко двата края на ветрилото, за да се покажат всички цветове.

 

 

 

Внимателно повдигнете една лентичка и разтеглете хартията, за да заприлича на листо.

 

 

 

Препоръчваме да повдигате лентичките през една или през две, за да изглежда цветето по-натурално. Когато приключите с всички лентички от един цвят, преминете към следващия. 

 

 

 

Бавно и внимателно обърнете всички лентички. Въпреки че ще се наложи да донагласите някои от листенцата, като цяло цветето се оформя от самосебе си.

 

 

 

Ако някоя лентичка е твърде дълга, широка или не на място, използвайте ножицата.

 

 

 

Цветето е готово за някакви си минути. От останалата хартия при скъсяването на снопчетата, може да направите още едно.

 

 

 

Закрепете го за голите зимни клони на някое дърво или храст…

 

 

 

… или го превърнете в полилей! Забавлявайте се!

 

Източник:  http://honestlywtf.com
Превод и адаптация:  Екипът на StickArt.eu