Огромни цветя от хартия | Направи си сам!

 

Декорация за празнична маса от хартиени цветя в червено и лилаво.

 

Впечатляващи и чаровни, тези огромни хартиени цветя умеят да привличат вниманието, както току-що сториха и с вашето! Тук ще намерите инструкции за изработката им + шаблони за изтегляне с три разновидности на венчелистчетата.

 

Ето какво ще е необходимо за изработката на цветята от хартия

 

Ще са ви нужни:

  1. Шаблони – за изтегляне – заострени,  заоблени  и назъбени венчелистчета
  2. Цветен картон / хартия
  3. Тел
  4. Ножица
  5. Молив
  6. Перфоратор или шило
  7. Двойнозалепящо тиксо
  8. Прилично количество сръчност и търпение.

 

Изрежете шаблоните и ги очертайте върху картона

 

Принтирайте шаблоните и ги изрежете. Най-големите шаблони с номер 1 трябва да съедините с тиксо, за да образуват едно голямо листо, както е показано на снимката.

 

След като се сдобиете с всички шаблони, очертайте ги с молив върху цветния картон. (Може да използвате и обикновена хартия за принтер, но цветята ще са по-крехки.) За едно цвете ще са ви нужни  6 листчета от най-малкия размер и по 4 от останалите.

 

 

Изрежете венчелистчетата от цветен картон

 

В основата на всеки лист направете срез с дължина около 3-4 см. Това ще ви помогне да придадете по-голяма дълбочина и структура на всяко венчелистче.

 

 

Направете срез в основата и залепете двете половини

 

Залепете къса лентичка от двойнозалепящото тиксо на едната страна на среза и издърпайте другата страна към тиксото, така че двете крайчета да се застъпят и да се образува вдлъбнатина в листа.

 

След това пробийте дупки около 2-3 см над основата на венчелистчето. При по-големите листа направете дупката на височина около 5 см от долния ръб. За най-малките листчета дупката ще трябва да е по-близо до ръба, около 0.5 – 1 см.

 

 

Използвайте телта, за да сглобите кръгове от венчелистчета

 

Започнете със сглобяването на най-малките венчелистчета, които ще са в най-вътрешния слой на цветето от хартия. Ще са ви нужни два кръга от по три листчета от най-малкия размер.

 

Подредете листчетата в кръг, така че дупките им да съвпадат и ги „зашийте“ с телта. Двата края на телта трябва да излязат през една и съща дупка. След това ги усучете веднъж.

 

Направете единия кръг по-стегнат, а другия оставете по-свободен, с повече разстояние между венчелистчетата, за да можете да ги вмъкнете един в друг.

 

 

Съединете кръговете с различни размери

 

Поставете по-малкия кръг в по-големия, като трябва крайчетата на телта да минат през центъра му. Усучете двата чифта крайчета, за да осигурите стабилност.

 

 

Направете още кръгове, този път с по 4 листа

 

По подобен начин се правят кръговете от по-големите листчета, но при тях ще са нужни по 4 броя и по 2 броя тел. Важно е да оставяте празно пространство в средата на всеки кръг, за да можете да промушвате телта на всеки предходен слой. За най-големите венчелистчета ще са нужни по-дълги отрязъци тел (ако използвате вече оразмерена тел, можете да съедините няколко парчета чрез усукване).

 

 

Съберете всички слоеве хартия в едно цяло

 

Сглобете отделните слоеве по вече описания начин. Усуквайте телените крайчета на всеки нов слой с тези на предходния.

 

 

огромни-цветя-от-хартия-9

 

Ето така изглеждат готовите огромни цветя от хартия! Инструкциите са валидни за венчелистчета с различна форма.

 

 

Източник на снимките: Rock Paper Scissors Events

Превод и адаптация на шаблоните: StickArt.eu